maandag 29 augustus 2011

Slecht weer in de Monti Sibillini

Dat het weer in de bergen een factor is waarmee men rekening dient te houden is bekend. Het weer kan soms zomaar ineens omslaan. Je vertrekt met een strakblauwe hemel en er lijkt "geen wolkje aan de lucht". Vol goede moed worden de eerste passen gezet van een geplande wandeldag hoog in de bergen; vaak ruim boven de boomgrens. En dan... plotseling zijn ze er. Kleine wolkjes pakken zich snel samen en vormen een dreigend front.
In de Apennijnen, meer specifiek de Monti Sibillini, is zo'n weeromslag vaak aan de orde en gaat het sneller dan je denkt. Met in het oosten de Adriatische Zee en aan de westkant de Tyrreense Zee kan dat ook bijna niet anders. Is er aan de ene kant een lagedrukgebied dan heerst er vaak hoge druk aan de andere kant. Wanneer deze beide fronten elkaar ontmoeten is dat bijna altijd boven in de bergen van het genoemde Nationaal Park Monti Sibillini. Dit gaat met krachtige stormwinden gepaard die de weersverandering aankondigen.
Om een beeld te schetsen; het kan er net zo hard waaien als op 7000 meter bovenin het Andesgebergte. Kolkende luchtmassa's met hoge snelheden zijn het gevaar. Als je niet oppast waai je zomaar weg of val je van de berg. Daarna wordt de hemel donker, bijna zwart, en dalen de temperaturen met verbluffende snelheid. Even later klettert de regen naar beneden en niet zelden vallen er hagelstenen van flinke omvang; au!
Onweer is echter het grootste gevaar. Bovenin dit park is er weinig tot geen beschutting te vinden op de kale hellingen en vorm je een magneet voor wat betreft de ontladingen van de bliksem. Ga op je hurken zitten, voeten tegen elkaar en gooi eventuele stokken of een pikkel ver van je af. Hopen dat het snel over gaat en dan rap naar beneden. Het kan zomaar zijn dat een uurtje of wat later de zon terug komt en er niets gebeurd lijkt. Je bent gewaarschuwd; neem altijd regenkleding mee, check het meest recente plaatselijke weerbericht en acht je het risico te groot... ga dan niet op pad.

Agricamp Picobello is minicamping, kleine camping, kamperen bij de boer, outdoor, vakantie in Italie, huurtent, ingerichte tent, bed & breakfast, pipowagen, Le Marche Italie

1 opmerking:

  1. Zo... Zijn dat jullie eigen foto's? Geweldig indrukwekkend. Zal mijn regenbroek in mijn koffertje stoppen eind september.

    BeantwoordenVerwijderen