maandag 25 juni 2012

Kwaliteit en Veiligheid tijdens de outdooractiviteiten

Het is al een paar keer gezegd dat Rob lid is van het Sport Institute Europe en dat als zodanig de kwaliteit en de veiligheid van het "outdoorgebeuren" gewaarborgd is. Dat is mooi om te horen maar wat houdt dit nu concreet in? Het gaat te ver om in dit blogbericht alle details uit de doeken te doen maar een kleine toelichting kan er wel gegeven worden. Om outdooractiviteiten zoals bergwandelingen, klimsessies en dergelijke te kunnen organiseren en begeleiden is een bepaalde basiskennis en vaardigheid gewenst. Het Sport Institute Europe, SIE in het kort, heeft hiervoor de criteria opgesteld. Om te vast te stellen dat je aan deze criteria voldoet moeten een heel aantal draaiboeken worden ingevuld waarbij het in de kern gaat over het afzetten van risico's tegen beheersmaatregelen. Op die manier wordt beoordeeld of je weet waar je mee bezig bent en of je goed, adequaat en snel kunt handelen tijdens eventuele incidenten en andere excessen die voor kunnen komen. Uiteraard wordt ook gekeken of er voldoende ervaring is in de "outdoorwereld" en, in het geval van Rob, of je de taal spreekt van het land waarin de activiteiten worden uitgevoerd. Tel daarbij op dat je je "werkgebied", lees berggebied, als je broekzak moet kennen en dat de eventuele te doorlopen noodprocedures goed in je systeem zitten, en je begrijpt dat we over serieuze zaken spreken. Al deze criteria en meer onderwerpen van belang moeten zodanig positief worden beoordeeld door het SIE dat er een aansprakelijkheidsverzekering aan gekoppeld kan worden. Pas wanneer dit alles voor elkaar is weet je zeker dat er op een professionele manier aan Outdoor wordt gedaan. Als bewijs van kwaliteit en zekerheid is er een instructeurspasje uitgegeven wat op verzoek kan worden vertoond en als zodanig als legitimatie geldt.
Zonder bovengenoemde kwaliteiten en zonder voldoende dekkende bedrijfsaansprakelijkheid kan en mag je niet zomaar groepen begeleiden tijdens georganiseerde outdoor activiteiten, zelfs een simpele bergwandeling kan uitdraaien op een rampscenario wanneer de zaken niet goed zijn geregeld. De kans is groot dat binnenkort, hier in Italie, de bergsportvereniging en de organisatie van het Nationaal Park Sibillini om legitimatie gaat vragen en wellicht komt er een toets waarin kennis een taalvaardigheden worden getest om op die manier vast te stellen of je wel of niet aan de "algemene voorwaarden" voldoet. Voldoet men er niet aan dan is het wettelijk gezien onmogelijk om outdooractiviteiten op welk niveau of op welk gebied dan ook te mogen of kunnen organiseren. Volgens mij een goede zaak want veiligheid dient de boventoon te voeren om verantwoord de bergen in te kunnen gaan.
Met een kleine 30 jaar ervaring in de bergen, 10 jaar de Monte Sibillini in de achtertuin en het sportklimbegeleiders diploma op zak heeft Rob aan kunnen tonen te voldoen aan de eisen van het SIE.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten