vrijdag 21 oktober 2011

Olijvenoogst 2011

prima weer om te oogsten
Vanwege de meer dan mooie zomer dit jaar waren de olijven al vroeg rijp. Eind september kleurden ze al donker en deze week konden ze geplukt worden. Het was prachtig weer en met hulp van vrienden gingen we aan de slag. Met kleine plastic harkjes "aaien" we de olijven van de takken. Onder de bomen wordt een net neergelegd waar de oliedragende vruchtjes op vallen. Elke keer wanneer er een boom geoogst is verzamelen we de olijven om ze vervolgens in een krat te deponeren.
Erna heeft voor woensdagmiddag een afspraak gemaakt bij de perserij en om een uurtje of 14.00 laden we de kratten in de aanhanger. Wanneer we even later arriveren in Valmir om onze oogst te laten persen zijn we nog niet aan de beurt en laten we het spul daar achter om vervolgens te gaan genieten van het mooie weer aan de kust bij Pedaso. Een kopje koffie en uiteraard ook een "gelato" later keren we terug naar Valmir. Ja, onze olijven zijn geperst en de olie zit al in het vat. Er worden hier geen olijven van verschillende eigenaren gemixed zodat je er zeker van zijn dat het puur en alleen jou olie is die mee naar huis gaat. Dat het hier de aller- allereerste persing betreft moge duidelijk zijn. Wij gaan ervan genieten en zorgen ervoor dat onze gasten aankomend seizoen weer in de gelegenheid zullen zijn om de olie gebotteld af te kunnen nemen.
van de boom........
....... in het krat

"goed spul"
zoals het vroeger ging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten