donderdag 24 mei 2012

Programma wijnproeverij

We hebben er al vaker over geschreven; de wijnproeverij bij het lokale wijnhuis "Azienda Agricola Vitali". In dit blog wat meer uitleg over hoe zo'n proeverij verloopt. Ten eerste willen graag duidelijk maken dat het meer, veel meer is dan zo maar een wijnproeverij en dat het geheel een zeer informeel karakter heeft.
Elisabetta en Gabriele van bovengenoemd wijnhuis doen er alles aan om een gezellige sfeer te scheppen en het ontbreekt hen absoluut niet aan gastvrijheid.
In de regel vertrekken we rond een uur of 17.00 vanaf Agricamp Picobello om een goede 5 minuten later al aan te komen op het erf van de Vitali's (bijna onze buren). Hier worden we welkom geheten door Elisabetta, onze gastvrouw van vandaag. Na een kleine uitleg over de geschiedenis en het actuele bestaan van deze "cantina" gaan we de nieuw gebouwde productiehal (2011) bezichtigen. Indrukwekkend zijn de grote RVS tanks en de pers waaruit het druivennat zal vloeien. Er is veel gelegenheid tot het stellen van vragen en er mogen foto's worden gemaakt. Na de bezichtiging lopen we naar het proeflokaal. Een prachtig in oude stijl opgetrokken ruimte waar de tafel gedekt staat en we aan kunnen schuiven. Aangezien Erna en Rob een cursus wijngaardenier hebben gevolgd en vervolgens hun eigen, ruim  1 hectare wijngaard zo'n 6 jaren hebben onderhouden geeft Rob aan tafel uitleg over de snoei en het onderhoud van wijnranken. Naast het snoeien komen de grondbewerking en ziekterisico's ter sprake terwijl het 1 en ander verduidelijkt wordt met fotomateriaal. Elisabetta zit ondertussen ook niet stil en de eerste witte wijn komt langs vergezeld van broodjes met olijfolie, tomaat en mozzarella. Daarna volgen nog een aantal verschillende wijnen en hapjes in de vorm van pizzastukjes, kaassoorten en vleeswaren. De wijn wordt geproefd en niet uitgespuugd; daar is 'ie veel te lekker voor. Uiteindelijk volgt nog een heerlijke dessertwijn, de "vino cotto" en een grappa als digestief. We sluiten af met een traditioneel kopje espresso.
U leest het, het is meer dan alleen wijnproeven: het betreft een leuk arrangement waarbij tegelijk gegeten en gedronken wordt. Wij vinden het fijn dat we het bij een lokaal wijnhuis kunnen organiseren; zo blijven we betrokken bij "ons dorp" Montelparo, iets wat belangrijk is voor nu en voor de toekomst.
Dus bent u een liefhebber van een goed glas wijn en houdt u van gezelligheid tijdens een informeel samenzijn aarzel dan niet en maak het een keertje mee. Wij, samen met Azienda Agricola Vitali beloven u een leuke middag.
Gastvrouw: Elisabetta
gezelligheid kent geen tijd
Heerlijke hapjes - altijd vers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten