woensdag 14 mei 2014

10 jaar actief in de bergen van het Nationaal Park Monti Sibillini.Dit blogbericht gaat over de ontwikkeling van onze activiteiten in, met name, het Nationaal Park Monti Sibillini. De eerste schreden zetten wij er al in 2003 tijdens een paar zogenaamde “verkenningstochten” en inmiddels beschouwen wij de nabijgelegen bergwereld als onze achtertuin waarin wij de gasten van Agricamp Picobello graag een blik gunnen. Het is ook niet voor niks dat onze accommodatie de naam heeft gekregen: Agricamp Picobello – camping, B & B en Outdoor.
Outdoor
is een belangrijk onderdeel geworden van ons bedrijf en om daar extra de nadruk op te leggen worden de outdooractiviteiten georganiseerd onder de noemer “Picobello Trekking+”, waarbij de “plus” staat voor het feit dat er meer wordt georganiseerd dan tochten door de bergen. Denk daarbij aan kliminstructies op de eigen klimwand, rotsklimmen en winterarrangementen.
Afijn, nog even terug naar het jaar 2003. Zoals gezegd liepen we toen een paar tochten door de bergen en waren behoorlijk onder de indruk van de omgeving. In de zomer van 2004 openden wij onze kleine camping en meerdere gasten stelden de vraag of er wellicht een begeleide bergtocht georganiseerd kon worden. De paden in het park waren toen nog slecht en vaak helemaal niet gemarkeerd, de wandelkaart liet te wensen over en de onbekendheid van het gebied rechtvaardigde de vraag. Zelf hadden we in die tijd natuurlijk ook nog niet veel ervaring in het Park en om aan de vraag tegemoet te komen begeleidde Rob in die tijd twee tochten welke wij samen eerder hadden gelopen. Zo gingen we naar Lago di Pilato of naar de top van de 2476 meter hoge Monte Vettore.
Gezien het enthousiasme van de deelnemers en niet in het minst van onszelf was het al snel duidelijk dat er in een behoefte werd voorzien. Direct na dat eerste seizoen trokken we er dan ook veel op uit de bergen in om nieuwe tochten te ontdekken, te beschrijven en op te nemen in de lijst van begeleide bergexcursies. De lijst werd langer en langer, er werd meer en meer gelopen en het aanbieden van deze tochten was al snel iets waar vakantiegangers door werden aangetrokken. Er drong zich tegelijkertijd een ander feit op. 
Als organisator en begeleider van dergelijke activiteiten is men eveneens verantwoordelijk voor het verloop daarvan en kan men aansprakelijk worden gesteld in het geval van calamiteiten. Het lopen van bergtochten valt onder de zogenaamde “risicosporten” en een ongelukje kan maar zo voorkomen. Een kleine blessure zoals een verzwikte enkel of een ontvelde knie is nog wel te overzien maar zodra het ernstiger wordt kunnen kan zoiets een serieus vervolg krijgen. Het is in ieder geval iets waar wij veel over na hebben gedacht. Uiteindelijk concludeerden we dat we het professioneler aan moesten pakken en meldde Rob zich bij een instantie om de activiteiten verzekerd onder te kunnen brengen. Op basis van zijn zeer grote ervaring in de bergen en het invullen van een uitvoerig risicomanagementsysteem werd goedkeuring verleend om volledig verzekerd door te kunnen gaan met het organiseren van de bergexcursies.
Inmiddels is het 2014 en staan we aan het begin van ons 11e seizoen. Uiteraard gaan we weer veel de bergen in om te genieten van het prachtige Nationaal Park. De lijst met te lopen tochten is langer en langer geworden en we kunnen kiezen uit tochten van uiteenlopend kaliber. Opvallend is dat de bergsportvereniging (de CAI) de laatste tijd meer aandacht besteed aan onderhoud van bergpaden, er op meerde plaatsen markeringen worden aangebracht en dat ook de wandelkaart beter van kwaliteit is geworden. Agricamp Picobello zat op dat vlak ook niet stil en bracht in eigen beheer een wandelgidsje uit met 14 beschreven tochten. Daarvan werden er in het eerste jaar van publicatie al zo’n 100 verkocht wat maar weer eens duidelijk maakte dat de Monti Sibillini in de belangstelling staat van de bergliefhebber.
Wij zelf blijven ons inspannen om nieuwe tochten te beschrijven, bijzondere plekken te ontdekken en onze kennis van het gebied uit te breiden. Om het Park nog beter onder de aandacht te brengen bij mensen die er nog niet bekend mee zijn hebben we een beknopte powerpoint presentatie ontwikkeld. Tijdens een gezamenlijke maaltijd in een lokaal restaurant laten we graag een paar mooie beelden zien van het berggebied, vertellen we er wat over en proberen we ons enthousiasme over te brengen.
Outdoor is, zoals eerder gezegd, een vaste component van Agricamp Picobello en staat voor kwaliteit en veiligheid. Rob heeft zijn licentie als klimbegeider inmiddels al een paar jaar “op zak” en is gekwalificeerd als “outdoor instructeur” medium risk met betrekking tot de georganiseerde activiteiten. Om de licentie als kliminstructeur te behouden wordt zijn vakkennis elke drie jaar getoetst voordat een verlenging van de licentie wordt afgegeven. Een goede zaak om risico’s binnen de bergsport beheersbaar en beperkt te houden.
Met al ruim 10 jaar ervaring als accommodatie in combinatie met outdooractiviteiten in het zuiden van Le Marche is Agricamp Picobello het vertrouwde adres geworden om een onvergetelijke vakantie door de brengen in Italiƫ; u bepaalt zelf hoe sportief die wordt!


p.s. voor alle uitgebreide info over onze outdooractiviteiten zie: Picobello Trekking+

Geen opmerkingen:

Een reactie posten