zondag 19 januari 2014

Dorpstraditie in MontelparoVis, vis, vis en nog eens vis..............................maar wel lekker!
Nou barst Italie van de tradities, dat is niks nieuws. Ook Montelparo, het stadje waartoe wij behoren houdt al jaren een oude traditie in ere. We gaan even terug in de tijd. Rond het jaar 1700 had Montelparo te maken met een groot probleem. Slechte weersomstandigheden in combinatie met een niet al te stevige bodemgesteldheid zorgde ervoor dat het stadje verzakte. Grote aardverschuivingen deden Montelparo letterlijk naar beneden glijden. De heuvel waarop Montelparo was gesitueerd was niet sterk genoeg en langzaam maar zeker dreigde de oude gemeenschap ten onder te gaan.
Dat kon zomaar niet dachten velen en de schouders werden er onder gezet. Met hulp van ontelbare vrijwilligers uit de omgeving werd er met man en macht gewerkt om te redden wat er te redden viel. Afijn, om een lang verhaal kort te maken; Montelparo is gered en bestaat nog steeds. Wat heeft dat met vis te maken vraag je je af? Nou, toen Montelparo weer op " haar poten" stond en er weer een tijdje tegen kon was het tijd om de redders in nood te bedanken voor dat wat zij gedaan hadden om het bestaan van het stadje te waarborgen. In die tijd was er weinig geld en waren er weinig middelen om die dank tot uitdrukking te brengen dus werden de " helden van toen" verrast met een uitgebreide maaltijd welke voornamelijk samengesteld was uit vis, droge vis. Kabeljauw en stokvis was het voedsel voor " the poor people"  of de werkende klasse en meer had men niet te bieden. Dus in januari, een slordige 300 jaar geleden, zat men gezamenlijk aan tafel en vierde het voortbestaan van Montelparo.
We praten dus met recht over een belangrijke geschiedenis en een traditie welke tijden terug gaat. Vandaag de dag wordt dit nog steeds gevierd en komen mensen van heinde en verre om het feest " la sagra della baccala"  te vieren. Zo' n 7000 porties kabeljauw worden er gegeten op vrijdag, zaterdag en zondag. Met  z'n allen wordt herdacht wat er toen gebeurd is en samen eten we en toasten we op het voortbestaan van Montelparo...........................nog vele jaren te gaan! Als ingezetene van Montelparo is het een " must" om het bij te wonen en een mooie manier om het weekend luister bij te zetten!
iedere inwoner van Montelparo hoort er gewoon bij te zijn
Zoals elk jaar zorgt " de staf"  ervoor dat het tot in de puntjes geregeld is!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten