zondag 6 januari 2013

Rob als Befana = geen SinterklaasRob als Befana langs de klokkentoren
La Befana per i bambini – Befana voor de kinderen

In Nederland kent natuurlijk iedereen Sinterklaas; de goedheiligman die cadeautjes en snoepgoed geeft aan alle kinderen die het afgelopen jaar lief zijn geweest. Ben je echter stout geweest dan loop je het risico in de jutezak meegenomen te worden naar Spanje of met de roe te krijgen. Italië kent wat dat betreft een tegenhanger en dat is La Befana. Een kleine, oude dame die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes, snoepjes en chocolaatjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest. Wie stout is krijgt van haar geen roe maar as en kolen! Iets minder streng dus dan
“De Goede Sint”. Italiaanse kinderen hangen hun sokken aan de schoorsteenmantel of bij de open haard en zetten voor La Befana een bord met een mandarijntje, een sinaasappel en een glas wijn klaar. De volgende ochtend is La Befana geweest en heeft de presentjes opgegeten en haar handafdruk in as achtergelaten op het bord. In de sok vinden de kinderen hun cadeautjes, en altijd ligt er ook een beetje kolen of as onder in de sok, want geen enkel kind is het hele jaar door braaf geweest. Er hoort een liedje bij waarin verteld word dat ze 's nachts komt, getooid met een Romeinse hoed en met kapotte schoenen aan haar voeten:
 La Befana vien di notte   ---   La Befana die komt ‘s nachts
con le scarpe tutte rotte   ---   Met kapotte schoenen
con cappello alla romana   ---   Met een Romeinse hoed
viva viva La Befana!   ---   Lang leve La befana

Er zijn er die beweren dat La Befana een afgeleide is van het Griekse woord 'Epifania' - in Nederland noemen we deze dag Driekoningen. Zij brengt cadeautjes als herinnering aan de cadeaus die aan het kindje Jezus werden gebracht door I Re Magi, de drie koningen. Hoe het ook zij: een voor ons typisch verschijnsel maar voor Italia net zo gewoon als voor ons Sinterklaas.
Wat heeft Rob daar mee te maken?
Deze week werd Rob door Marino, de burgemeester, gebeld met de vraag of hij samen met Sergio zou willen afdalen aan touwen van de eeuwenoude toren in het dorp. Hij gaat dan, verkleed als La Befana, van grote hoogte naar beneden en strooit snoep en chocolaatjes naar de kinderen beneden in de straat. Een heel leuk verzoek waar Rob graag gehoor aan geeft en de integratie in het dorp doet versterken!
De Befana's dalen af

Langs de toren naar beneden
Sergio en Rob, de Befana's van 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten