zaterdag 24 december 2011

Kerst en Oud & Nieuw in Montelparo

Bijna kerst dus nog even een blogberichtje over dit fenomeen hier in Montelparo. Uiteraard worden de kerstdagen hier ook gevierd, hoewel...."dagen" zijn het niet want er wordt eigenlijk alleen aandacht geschonken aan 25 december. Op die dag stort de gemiddelde Italiaan zich, in het samenzijn van de familie, op het kerstdiner. Daar ben je niet in een uurtje vanaf maar daar moet je jezelf goed schrap voor zetten. Trouwens, als we praten over het kerstdiner dan wordt daarmee de pranzo (lunch) bedoeld, sowieso de belangrijkste maaltijd van de dag. Zoals gezegd neemt men er ruim de tijd voor en de ene gang volgt na de andere. Een paar uur is niets en voordat je het weet is de middag voorbij. Een volle buik en een opgeblazen gevoel zijn het resultaat maar lekker en gezellig is het wel!
Dan is het nog even een paar dagen wachten en het volgende feest dient zich aan; oudejaarsavond. Ook dit wordt traditioneel aan tafel gevierd met als hoogtepunt natuurlijk de jaarwisseling. Iedereen verzameld zich op het dorpsplein want de Gemeente verzorgd vaak op professionele manier een prachtig vuurwerk. Geen geknal dus vooraf en weinig tot geen illegaal vuurwerk. Volgens ons is het mooier dan wat we gewend waren in NL en we hopen dit jaar ook weer op spektakel. Na het vuurwerk weer gauw naar binnen want je hoort direct na 24.00 uur linzensoep te eten; 's lands wijs - 's lands eer. (linzensoep brengt geluk).
En wat doen wij? Nou hebben we de afgelopen weken, als aanloop naar de kerst, al bij Italiaanse vrienden uitgebreid getafeld dus we zitten in de "flow". De 25e december gaan ook wij dus de uitdaging aan evenals oudejaarsavond. Lijnen doen we daarna :-)


Iedereen fijne dagen, goede jaarwisseling en gezond 2012!

1 opmerking:

  1. Lijkt ons een uitstekende manier om de feestdagen te vieren!! ;-) Wij doen het dit jaar met z'n 4tjes. Maegan heeft gezelschap gekregen van een lief broertje Shane.

    De beste wensen voor 2012 en may all your dreams come true!!

    Groet.

    Derk en Rianne Grooten

    BeantwoordenVerwijderen